Pillanatképek

Közgyűlés - Szarvas, 2016. - 3. nap - Fakultatív programok - 2016. június 29.

Közgyűlés - 2006 - Szeged, szegedi képek

2016. november 21.: Szakmai nap a jog útvesztőjében

Közgyűlés - Pápa, 2013. - 2. nap

2017. május 16.: Minőségbiztosítási tanfolyam második nap

Közgyűlés - Veszprém, 2012. - fogadás

2018. június 25. - Nyíregyháza közgyűlés 1. nap előadások

Közgyűlés - Szarvas, 2016. - 3. nap - Fakultatív programok - 2016. június 29.

Szakmai nap 2019. 10. 02.

Szomszédolás 2019. november 26. OSZK

Jelenlegi hely

Alapításának 20. évfordulóját ünnepli a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegyei Könyvtár és Levéltár

20. születésnapját ünnepeli a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegyei Könyvtár és Levéltár, amely az Egyházi Könyvtárak Egyesülésének is tagja. Bosák Nándor megyéspüspök 1995. december 30-án írta alá az Egyházmegyei Könyvtárral egy gyűjteményt/intézményt képező Egyházmegyei Levéltár alapítólevelét.


Az Egyházi Könyvtárak Egyesülése nevében sok szeretettel gratulálunk a tagkönyvtárunk munkatársainak az elmúlt húsz esztendő termékeny munkájáért! Az elkövetkezendő évtizedekhez pedig további eredményes munkát kívánunk!
                                                                                         Az EKE elnöksége

 

Az évfordulós ünnepséget 2016. február 11-én tartották, ahol Bosák Nándor nyugalmazott püspök atya, a könyvtár és levéltár alapítója, valamint Palánki Ferenc az egyházmegye püspöke is részt vett. Az intézmény 2015-től új épületbe költözött (Debrecen, Varga u. 17. sz.), ezért ebből az alkalomból házszentelést is tartottak.

Az összejövetelen Bosák Nándor püspök atya visszatekintésében elmondta, az egyházmegye 22 évvel ezelőtti megalakulásakor sok volt a tennivaló, de az első feladatok közé tartozott az egyházmegyei könyvtár és levéltár létrehozása.

Az egyházmegye plébániáin sok értékes, régi kiadású könyv található, amely veszélynek van kitéve, különösen akkor, amikor a plébánia megüresedik. A könyvtár megalapítása előtt tapasztalták, hogy széthordták a könyveket, vagy a nem megfelelő tárolás miatt azok tönkrementek. Az egyházmegyei könyvtár megalapításának tehát elsősorban az volt a célja, hogy a plébániák könyv- és iratanyagát a pusztulástól, elkallódástól megmentsék, biztonságos megőrzését, rendszerezését és feldolgozását, valamint a kutatás számára való hozzáférését biztosítsák.

Palánki Ferenc deberecen-nyíregyházi püspök a jövőre tekintve mondta el gondolatait. Vörösmarty Mihály: Gondolatok a könyvtárban című versét idézve kiemelte, azért van szükség a könyvtárakra, könyvekre, hogy a bölcsességet összegyűjtsük, és az életre vonatkozó útmutatást merítsük belőle. A legfontosabb feladatunk, hogy az életünket az Isteni bölcsesség szerint rendezzük be és formáljuk. A szív bölcsessége a szeretet - fogalmazott a főpásztor, majd hozzátette, ezt a szeretetet elsajátítva, megvalósítva tudunk Istennek tetsző életet élni. Ehhez segítséget tud nyújtani a szellemi életet gazdagító könyvtár, ahol össze vannak gyűjtve eme bölcsességek.

Ezt követően Takács József, az intézmény igazgatója tartott történeti áttekintést a könyvtár eddigi éveiről. Az igazgató többek között elmondta, a könyv- és iratanyagnak a vidéki helyszínekről való beszállítása 1995 októberében vette kezdetét, ezt követően Bosák Nándor megyéspüspök 1995. december 30-án írta alá az Egyházmegyei Könyvtárral egy gyűjteményt /intézményt képező Egyházmegyei Levéltár alapítólevelét.

A beszállított könyvek vetették meg a gyűjtemény alapjait, melyhez értékes kiegészítésként járult 1996 nyarán az Egri Főszékesegyházi Könyvtártól kapott néhány láda könyv és folyóirat, valamint az Esztergomi Főszékesegyházi Könyvtár könyvajándéka.

A plébániákról való könyv- és iratbeszállítás 1998 júniusában érte el mennyiségi csúcspontját, amikor egy tehergépkocsival mindössze két nap alatt 13 helységből sikerült nagyobb mennyiségű régi könyvet és dokumentumot begyűjteni.

Kiemelkedő a könyvtár és levéltár életében annak a „Katolikusok Debrecenben” című kiadványnak az elkészítése, amelyet a „Katolikus Újjászületés Debrecenben” című debreceni katolikus emlékévére készítettek el.

Forrás: Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye, Sajtóiroda