Pillanatképek

Közgyűlés - 2006 - Szeged, szegedi képek

Közgyűlés - 2006 - Szeged, szegedi képek

Közgyűlés - Szombathely, 2007. konferencia

2017. november 8.: Szomszédolás a Pálos Könyvtárban

Esztergom_19_5

Közgyűlés - 2006 - Szeged, csoportképek

Szomszédolás az Evangélikus Országos Gyűjteményben

Közgyűlés - Pécs, 2011. - Kuklay Antal előadása

Közgyűlés - Pécs, 2011. - szakmai nap

Közgyűlés - Veszprém, 2012. - városnézés

Jelenlegi hely

Eiffel Szombathelyen – 130 éves a Szombathelyi Egyházmegyei Könyvtár barokk teremkönyvtára

Időszaki kiállítás:

  • 2015. október 16. - 2016. március 31.

Helyszín:

A kiállítás kurátora:

  • Simon Katalin

 

130 éve 1885-­ben, Hidasy Kornél püspök megrendelésére az Eiffel Iroda és Ifj. Stornó Ferenc közreműködésével készült el a Szombathelyi Egyházmegyei Könyvtár barokk teremkönyvtára.

A könyvtár alapítását már Szombathelyi Egyházmegye első püspöke Szily János álmodta meg. Célja az egyházmegye papképzésnek segítése és a világi értelmiségiek kiszolgálása volt. Szily János kapcsolatai révén gazdag könyvtárat gyűjtött össze: kb 3000 kötetnyi könyvtári állomány között 16 középkori kódexet és a 96 ősnyomtatványt is gyűjtött.

A Papi Szeminárium második emeletén található a Székesegyházi ­Könyvtár. Hidasy Kornél püspök idején a második virágkora volt a gyűjteménynek, aki bővítette a szeminárium épületét. 130 éve, 1885­-ben fejeződött be felújítás és bővítés. Ekkor létesült a barokk stílusú teremkönyvtár is. Az Egyházmegye Ifj. Stornó Ferenc bízta meg a mennyezet kifestésére. A képek utalnak az antik hagyományokra amelyek fontosak Szombathely számára is, utalnak az egyházatyákra és az egyetemes egyházra is.

A terem közepén álló csigalépcsőt és a galéria acélszerkezetét az Eiffel Iroda tervezte meg. Ez azért nem meglepő, mert a 19. század végén, a dualizmus után az egyházra is nagy szerep hárult a közművelődés, az oktatás területén. Ezért volt elengedhetetlen a papság nemcsak teológiai­ lelki, hanem ennél szélesebb körű képzése.

Könyvtár napjainkban is folyamatosan bővül: többek között teológiai, egyháztörténeti, művészeti, irodalmi könyveket, lexikonokat, enciklopédiákat gyűjt. Idén nyáron fejeződött be a könyvtár korszerűsítése, hogy méltóképpen felkészülhessen a 130 éves évfordulóra. Az egyházashollósi plébánián találtak rá Hidasy püspök portréjára, melynek restaurálását Marosfalvi Antal végezte el, aki korábban Szily János portréjaval is dolgozott.

(Molnár Péter cikke alapján készült)