Pillanatképek

Szomszédolás 2019. november 26. KSH Könyvtár

Közgyűlés - Veszprém, 2012. - szakmai nap

A Monguz cég bemutatta "Qulto" nevű integrált könyvtári rendszert az OSZK-ban

Közgyűlés - Szarvas, 2016. - 3. nap - Fakultatív programok - 2016. június 29.

Sárospatak Demeter István kiállítás - 2014

Esztergom_19_6

Közgyűlés - Csurgó, 2005. - 2. nap

Szomszédolás a Piarista Központi Könyvtárban - 2014

Közgyűlés - Szarvas, 2016. - 2. nap - Kirándulás Szarvason - 2016. június 28.

Esztergom_19_3

Jelenlegi hely

A Folia Collecta sorozat kötetei már olvashatók a Magyar Elektronikus könyvtárban is

A sárospataki Római Katolikus Egyházi Gyűjtemény 2014-ben indította útjára könyvsorozatát Folia Collecta címen. Célunk, hogy a Gyűjtemény birtokában lévő értékes kéziratokat, levéltári anyagokat, magát a gyűjteményi anyagot közkinccsé tegyük, az itt megteremtett értékeket megismertessük.

A sorozat első kötete Demeter István: Éveim című önéletírása. Római katolikus pap volt, de sokan íróként és költőként ismerik. Már teológushallgatóként verseket és könyvkritikákat írt. Rendszeresen publikált a Vigília, az Új Kor, később az Új Ember és a miskolci Napjaink hasábjain. Megjelent két elmélkedés kötete is.

Demeter István 1959-től haláláig Sajószentpéter plébánosa volt, ahol pezsgő szellemi élet alakult ki körülötte. 1961-től kezd el festeni. Baráti szálak fűzték Feledy Gyulához, Csohány Kálmánhoz, Kass Jánoshoz, Kondor Bélához, Váli Dezsőhöz, a kor jeles képzőművészeihez, akikkel együtt dolgozott, festették ki a sajószentpéteri plébániatemplomot. Tizenhat évet festett, 26 000 képzőművészeti alkotást hagyott az utókorra. Ebből az életműből ma már csak közel 6000 db létezik, melyből 5000-et a sárospataki Római Katolikus Egyházi Gyűjtemény őriz.

A sorozat második kötete a jezsuita rend sárospataki megtelepedésének 350. évfordulója alkalmából 2013 októberében megrendezett Katolikus megújulás Északkelet-Magyarországon című konferencia előadásait tartalmazza.

A sorozat következő kötete Demeter István: Hadinaplója, amelyet 1942-43-ban táborilelkészként vezetett az orosz hadszíntereken.

A sorozat első két kötete 2015 júniusában felkerült a Magyar Elektronikus Könyvtárba. [Elérhetőségek a MEK-ben: Demeter István: Éveim ; Katolikus megújulás Északkelet-Magyarországon]

A hírt beküldte: Kelecseny Mónika (Római Katolikus Egyházi Gyűjtemény)

Kapcsolódó oldalak: