Pillanatképek

Közgyűlés - Veszprém, 2012. - városnézés

2016. október 12.: Szomszédolás az Országos Pedagógiai Könyvtár és Múzeumban

A Monguz cég bemutatta "Qulto" nevű integrált könyvtári rendszert az OSZK-ban

2017. június 29. - Nagyváradi kirándulás

Közgyűlés - Gyulafehérvár, 2009. - 2. nap

Közgyűlés - Csurgó, 2005. - 2. nap

Közgyűlés - 2006 - Szeged, szegedi képek

Szomszédolás a Piarista Központi Könyvtárban - 2014

Esztergom_19_4

Közgyűlés - Szarvas, 2016. - 3. nap - Fakultatív programok - 2016. június 29.

Jelenlegi hely

Kiállításajánló - Ozsvári Csaba élete és művei - A Sapientia Főiskolán

Időpont: 

  • A kiállítás 2015. május 15-ig megtekinthető.

Helyszín: 

  • Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola
    1052 Budapest, Piarista köz 1. 2. emeleti aulája

 

 

.

 

OZSVÁRI CSABA 

Magyar Örökség díjas ötvösművész

A 2009-ben elhunyt, Magyar Örökség és Pro Ecclesia Hungariae díjas ötvösművész, Ozsvári Csaba emlékére rendezett kiállítás bepillantást  kíván adni a fiatalon elhunyt alkotó értékteremtő művészetébe.

Ozsvári Csaba, a kortárs magyar művészet kiemelkedő alkotója eszköz szeretett volna lenni Isten kezében, szinte kizárólag egyházi ötvöstárgyakat készített, művei szerte az országban és a nagyvilágban is megtalálhatók templomokban, egyházi épületekben. Emlékezetes az a misekönyvborítója, melyet a magyar egyház ajándékaként adtak át II. János Pál pápának 1991-es magyarországi látogatásakor, s melyet XVI. Benedek pápa és utóda, Ferenc pápa is nagy szeretettel használ a karácsonyi, húsvéti szertartásokon, ünnepi liturgiákon a Vatikánban.

Ozsvári Csaba feleségével Imrivel együtt tagjai voltak a schönstatti mozgalomnak. 2009-ben, 46 éves korában, pár órával azután szólította magához az Úr, hogy feleségével életre szóló fogadalmat tettek, amelyben felajánlották életüket Krisztusnak és a Szűzanyának Magyarország megújulásáért. A művész alkotásai közül szimbolikus jelentőségű az Egységkeresztet, mely a Magyar Schönstatt Családmozgalom Balaton-felvidéken fekvő lelki központjában, az óbudavári szentélyben látható. E ritka ábrázolás Jézust és Máriát mutatja a kereszten, egymás mellett, egységben, szeretetben, megváltásunk titkát őrizve. Mária baljával átöleli megfeszített Fiát, jobbjában pedig egy kelyhet tart, mindezzel jelezvén, hogy Krisztus szenvedésében ő is részt vállal. Ezért ez az alkotás jelképes értelemben utal közösségük küldetésére is: Máriával szövetségben részt venni Krisztus áldozatában a mai világban is.

Ozsvári Csaba sajátos, nemegyszer szokatlan ábrázolásmódot alkalmazott a bibliai témák megformálásában: különleges például Szentháromság-ábrázolása, amelyen a Szentlélek galambábrázolása alatt az Atya kezében tartja Krisztust, halott Fiát.

Érdekes a művész halála miatt félbemaradt pátyi templomkapu ábrázolása is, melyen a betlehemi Szent Család mellett helyet kapott a Háromkirályok köszöntésének eseménye is. A három király közül az első Szent István, amint felajánlja a Kisdednek országát és koronáját. Ez a tematika is jelzi, milyen egységben látta kereszténységét és magyarságát az alkotó.

Forrás: Magyar Kurír

 

A kiállítás plakátján is az Egységkereszt látható

Ozsvári Csaba ötvösművész emlékére nyílt kiállítás Veszprémben