Pillanatképek

2018.02.22.: Magyar Táncművészeti Egyetem Könyvtára

Közgyűlés - 2006 - Szeged, konferencia

2016. október 12.: Szomszédolás az Országos Idegennyelvű Könyvtárban

Közgyűlés - Veszprém, 2012.

Szakmai nap a Pályázatírásról - Budapest - Sapientia Könyvtár - 2006

2017. június 28. - Debrecen Közgyűlés 1. nap

2016. október 12.: Szomszédolás az Országos Idegennyelvű Könyvtárban

2018.04.11.: Habent sua fata libelli II.

Közgyűlés - Sárospatak, 2015. - 3. nap - Szent Erzsébet Ház megtekintése szekció - 2015. július 1.

Szomszédolás az OR-ZSE-n - Tegzes Béla képei

Jelenlegi hely

Kiállításajánló: Szent Márton emlékezete - Az Ernst-kódex - a Szent Márton-év kapcsán

A kiállítás megtekinthető:

  • 2016. április 6. és július 12. között 
    Pannonhalmi Főapátsági Könyvtár Klasszicista Könyvtárterme

Közreműködők:

  • Szervezés: Ásványi Ilona
  • Szöveg: dr. Madas Edit
  • Fotók: Pytheas Kiadó, Horváth Tamás
  • Installáció: Narmer

Az Ernst-kódex a 12. század végén készült kódex, mely Sulpicius Severus Szent Márton-életrajzát, más kisebb Szent Mártonról szóló szövegeket, valamint Szent István ún. kis és nagyobb legendájának legrégebbi szövegváltozatát tartalmazza. Jelenleg az Országos Széchényi Könyvtárban őrzik, Budapesten. A kódex a 13. századtól a Vyšší Brod-i (Csehország) cisztercita kolostor tulajdonában volt. A 19-20. század fordulóján került el innen. Ernst Lajos műgyűjtő egy német antikváriustól vásárolta 1928-ban, akitől végül 1934-ben megvette az Országos Széchényi Könyvtár.

A kódex mérete: 19 x 13 cm, terjedelme 125 levél, kötése nyers színű, vaknyomásos bőrkötés, melyet a 17. században készítettek. Változó vastagságú, helyenként lyukas, sérült pergamenre másolta négy szerzetes a szövegeket igényes könyvírással. A kódexet vörös címfeliratok, fejezetcímek és vörös kezdőbetűk tagolják. A nagyobb szövegegységek élén vörös, zöld vagy sárga iniciálék állnak. Legkiemelkedőbbek közülük, az I, a H és a C betű, melyeket zöld, illetve sárga-zöld alapra helyezték és a betűtestet kapcsokkal, leveles indákkal díszítették.

 

A kódex tartalma:

A kódex tartalmazza Sulpicius Severus Szent Mártonról szóló műveit, a Vita Sancti Martini és a Dialógusok című munkáját, valamint három levelét – ez utóbbiakat szintén az életrajzhoz szokás sorolni. [Sulpicius Severus (360 k. - 425 k.) Szent Márton kortársa és követője volt, aki közvetlen közelről, a szem- és fültanú hitelességével örökítette meg a szent püspök életét és csodáit.] Sulpicius Severus írásai után néhány részlet következik Tours-i Szent Gergely (539–594) Szent Mártonnal kapcsolatos műveiből, és még más, Szent Mártonnal kapcsolatos rövid írások. Ezeket követi a két ismert Szent István legenda. A kódex utolsó három oldalán Hugo de Folieto A lélek kolostora című munkájának töredéke olvasható.

 

A kiállítás tartalma:

A kiállítás a könyvtár ellipszis részének déli oldalán kapott helyet. A központi tárlóban az eredeti kódex látható, mögötte a hasonmás kiadása található, amelyet szabadon lapozhatnak a látogatók. Körben 6 molinó helyezkedik el, ebből kettőn magyar szövegű ismertetés, négyen pedig a kódexből kivett fotónagyítások láthatóak. A kódex hasonmás kiadásához kísérőkötet is készül, amelyben a szöveg átirata, fordítása és tanulmány is olvasható lesz. A könyvbemutatót szeptember végén tervezzük. 

 

Kapcsolódó oldalak:

Kiállítás és katalógusajánló Pannonhalmáról

CsatolmányMéret
PDF icon Rövid összefoglaló a kiállításról145.68 KB