Pillanatképek

Közgyűlés - Pápa, 2013. - 1. nap

Közgyűlés - Szombathely, 2007. kirándulás

2016. október 12.: Szomszédolás az Országos Idegennyelvű Könyvtárban

Közgyűlés - Szarvas, 2016. - 2. nap - Kirándulás Szarvason - 2016. június 28.

Szomszédolás az Evangélikus Hittudományi Egyetem Könyvtárában

Közgyűlés - Vác, 2014. - 2. nap Múzeumok megtekintése

Közgyűlés - Veszprém, 2012. - városnézés

A Monguz cég bemutatta "Qulto" nevű integrált könyvtári rendszert az OSZK-ban

Közgyűlés - Pécs, 2011. - Kuklay Antal előadása

Közgyűlés - Veszprém, 2012. - kirándulás

Jelenlegi hely

Megjelent a Demeter István: Éveim című kötet a Folia Collecta sorozatban

A kötet címe:

  • Éveim
    Demeter István önéletírása

 

A kötet szerzője:

  • Demeter István

Demeter István az Egri szeminárium növendékeként 1937-ben az Egri Növendékpapság Egyházirodalmi Társulatának elnöke volt. Római katolikus pap volt, de sokan íróként és költőként ismerik. Már teológushallgatóként verseket és könyvkritikákat írt. Rendszeresen publikált a Vigília, az Új Kor, később az Új Ember és a miskolci Napjaink hasábjain. Megjelent két elmélkedés kötete is.

Demeter István 1959-től haláláig Sajószentpéter plébánosa volt, ahol pezsgő szellemi élet alakult ki körülötte. 1961-től kezdett el festeni. Baráti szálak fűzték Feledy Gyulához, Csohány Kálmánhoz, Kass Jánoshoz, Kondor Bélához, Váli Dezsőhöz, a kor jeles képzőművészeihez, akikkel együtt dolgozott, festették ki a sajószentpéteri plébániatemplomot. Tizenhat évet festett, 26 000 képzőművészeti alkotást hagyott az utókorra. Ebből az életműből ma már csak közel 6000 db létezik, melyből 5000-et a sárospataki Római Katolikus Egyházi Gyűjtemény őriz.

 

A soroazathoz vagy a kötethez ajánlást, köszöntőt vagy bevezetést írt:

  • Szabó Irén
    Sorozatszerkesztő 
  • Dr. Ternyák Csaba
    egri érsek
  • Barna Gábor
    Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar [SZTE-BTK] Néprajzi és Kulturális Antropológiai Tanszék

A beszerzésről érdeklődni lehet a kiadóban:

Kiadja a Római Katolikus Egyházi Gyűjtemény

  • H-3950 Sárospatak. Szent Erzsébet u. 13.,
  • Tel.: +36 47 314 107
  • E-mail: info@rkegy.hu, honlap: www.rkegy.hu
  • Felelős kiadó: Szabó Irén
  • Borítóterv: Tóth Péter
  • Sorozati cím: (Folia Collecta ; 1.)
  • Sorozatszerkesztő: Szabó Irén

A kötet letölthető a MEK - Magyar Elektronikus Könyvtár állományából:

Köszöntő:
Az elmúlt években személyesen is végigkísérhettem annak az építkezésnek a folyamatát, amely során a sárospataki Római Katolikus Egyházi Gyűjtemény megújult. Igényes külső és belső tereivel megfelelő körülményeket biztosít egy katolikus kulturális intézménynek, méltóképpen tudja fogadni a látogatókat, kutatókat, turistákat és a Szent Erzsébet szülővárosába érkező zarándokokat.
A most induló könyvsorozat azokat a láthatatlan értékeket teszi hozzáférhetővé, amelyek a múzeumnak, a könyvtárnak a látogatók előtt zárt ajtói mögött rejtőznek. A sárospataki Római Katolikus Egyházi Gyűjtemény az elmúlt évtizedek során gyűjtögette az Egri Egyházmegye rejtett kincseit. Ezek között talált rá Demeter István, egykori sajószentpéteri plébános hagyatékában a festményei, versei, egyéb írásai mellett önéletrajzára, naplójegyzeteire. Ezekből az önvallomásokból egy különleges ember, egy elkötelezett pap és sokoldalú tehetség tárul föl.
A naplójegyzetek elárulják, hogy Demeter István – akit paptársai elneveztek prófétának –, mindenek előtt pap volt, aki Krisztus fényét és melegét sugározta köröskörül mindenkire, miközben egy pillanatra sem veszítette szem elől a Mestert, akihez napról
napra közelebb került.
Festői tehetségét kiállítások sorozata és művészettörténészek elemzései igazolták. De egyéniségébe korának talán legnagyobb festője, Kondor Béla szavai világítanak be legmélyebben, aki így vallott róla Demeter István káplánjának: „Nagyobb tehetség, mint én. Az a baj, hogy pap.” Amikor kedves barátja és lelki atyja megkérdezte tőle, mi a véleménye a festményeiről, Kondor Béla szerényen így válaszolt: „Pista bácsi, te művész vagy, én csak mesterember.” Őt hívta halálos ágyához. Ő temette el. Demeter István „művészete” több volt, mint festői mesterség. Ez a Krisztus nyomában járó, sokoldalú, művészi érzékenységgel megáldott papi élet keresztútjárás is volt. Megtapasztalta, hogy különcnek tekintették, aki beleütközött a hivatal és a megszokás rendjébe. Éppen ezek az ütközések teszik érdekessé és értékessé naplójegyzeteit.
Az önéletrajz, napló önmagában is érdekes műfaj, mert az egyszeri és megismételhetetlen, személyes életet tárja elénk. Különleges jelentőséget ad ennek a kötetnek, hogy egy római katolikus pap önéletírását adja az olvasók kezébe. Ezen a sajátos szemüvegen keresztül láthatjuk a történelem eseményeit, a társadalom hétköznapjait, és nemcsak az egyház életének talán ismeretlen vonásait ismerhetjük meg belőle, hanem egy pap életútját, szellemi érdeklődését, lelki alkatát, viszonyát az őt körülvevő világhoz. A sárospataki Római Katolikus Egyházi Gyűjtemény Folia Collecta kiadványsorozata katolikus múltunk és abban gyökerező jelenük mélyebb megismerését szolgálja.
Dr. Ternyák Csaba
egri érsek
Kapcsolódó oldalak: