Pillanatképek

2015: Szomszédolás ELTE Könyvtárban

2015. november 4.: Könyvtári Közös Értékelési Keretrendszer és minőségbiztosítás a gyakorlatban - Szakfelügyelet

Közgyűlés - Vác, 2014. Fehrentheil Henriette előadása

Közgyűlés - Veszprém, 2012. - városnézés

2017. május 16.: Minőségbiztosítási tanfolyam második nap

Közgyűlés - Vác, 2014. - 3. nap Egyházmegyei Könyvtár megtekintése

2016. október 12.: Szomszédolás az Országos Pedagógiai Könyvtár és Múzeumban

Esztergom_19_6

Közgyűlés - Veszprém, 2012. - kirándulás

Közgyűlés - Sárospatak, 2015. - 2. nap - Hercegkút nevezetességei - 2015. június 30.

Jelenlegi hely

Nemzeti érték lett Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskola Könyvtárának antikva gyűjteménye

2016. május 6-án a Városnap keretében tartott ünnepségen vette át a Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskola képviselője a városháza Krúdy termében azt az emléklapot, amely tanúsítja, hogy a Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskola Könyvtárának régi kézirat és nyomtatványgyűjteménye, mint nemzeti érték felvétetett a Nyíregyházi Települési Értéktárba.

 

A magyar nemzeti értékekről és a hungarikumokról szóló 2012. évi XXX. törvény lehetőséget biztosít nemzeti értékeink felkutatására, dokumentálására, rendszerezésére és népszerűsítésére. A törvény nyomán 2013-ban megalakult Nyíregyházi Települési Értéktár, melybe jelenleg 25 érték található, köztük Nyíregyháza bokortanyái, az evangélikus nagytemplom, Sóstó Gyógyfürdő, a Múzeumfalú, Krúdy Gyula irodalomtörténeti, Erdész Sándor néprajzi, Eisert Árpád úttörő szívsebészeti tevékenysége, vagy kortársaink közül a Szabolcs és Nyírség néptáncegyüttes és a Cantemus kórus munkássága.

 

A Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskola Könyvtárának antikva gyűjteménye 1.580 kötet régi kéziratot és nyomtatott könyvet, valamint 166 féle folyóiratot tartalmaz. Legrégebbi darabja egy Nürnbergben készült ősnyomtatvány 1481-ből.

Az egyházi szláv, cirill betűs gyűjtemény érdekessége az első teljes cirill betűs nyomtatott biblia, az 1581-es kiadású Osztrogi Biblia, amiből csak néhány darab található Magyarországon, ebből két példány Nyíregyházán. A könyvtárban őrizünk több tucat kéziratot, köztük az egyedülálló a XVI. századi Piricsei Kódexet. A gyűjtemény érdekessége még 11 kottás kézirat, irmológion is. A különgyűjtemény cirill betűs egyházi szláv állományrészéről készült tudományos felmérések egybehangzóan azt hangoztatják, hogy ez hazánk egyik leggazdagabb XVI-XVIII. századi szláv kézirat- és nyomtatványgyűjteménye, amely nemzetközi szinten is figyelemre méltó.

 

A nem szláv nyelvű anyag 1850 előtt megjelent kiadványokat tartalmaz, melyek között a teológiai munkák, világi tárgyú írások, klasszikusok és reformkori magyar szerzők irodalmi művei is fellelhetők. Egyháztörténetileg a legjelentősebb dokumentum a Krucsay-féle liturgiafordítás Lupess István timári lelkész átírásában (1814).

 

A Hittudományi Főiskola antikva gyűjteménye egyház-, kultúr-, ipar- és művészettörténeti szempontból is figyelmet érdemel. Emellett nem elhanyagolható helytörténeti értéke sem, hiszen a kötetek származásuk és tulajdonosuk révén kötődnek Nyíregyháza környékéhez. 

A hír forrása: innen.

Az Egyházi Könyvtárak Egyesülése nevében sok szeretettel gratulálunk a tagkönyvtárunk munkatársainak! A gyűjtemény megfelelő őrzéséhez és méltó bemutatásához további eredményes munkát kívánunk!