Pillanatképek

Esztergom_19_6

Szomszédolás az OR-ZSE-n - Tegzes Béla képei

Közgyűlés - Pápa, 2013. - konferencia

Szomszédolás az OR-ZSE-n - Tegzes Béla képei

Szomszédolás a Piarista Központi Könyvtárban - 2014

Közgyűlés - Sárospatak, 2015. - 2. nap - Sárospatak nevezetességei - 2015. június 30.

Közgyűlés - Veszprém, 2012. - fogadás

Közgyűlés - Vác, 2014. - 2. nap Templom megtekintése

Közgyűlés - Vác, 2014. - 2. nap Templom megtekintése

Közgyűlés - Szombathely, 2007. konferencia

Jelenlegi hely

Sikeres volt a 2015. évi közgyűlés és szakmai továbbképzés Sárospatakon

Sárospatakon, a Római Katolikus Egyházi Gyűjteményben 2015. június 29-én kezdődött az Egyházi Könyvtárak Egyesülése (EKE) hagyományos évi konferenciája 62 egyházi könyvtár, 11 fiókkönyvtár, mintegy 80 fő részvételével. A konferencián résztvevőket a házigazdák Kecskés Attila főesperes úr és Dr. Szabó Irén gyűjteményvezető köszöntötte, majd az EKE elnöke, Dr. H. Hubert Gabriella megnyitotta a találkozót.

Az első nap délután közgyűlést tartottak, mely a szokásokhoz híven áhítattal kezdődőtt, amelyet a bazilika plébánosa, Kecskés Attila főesperes úr vezetett. Ezután az egyesülés tagjai meghallgatták és szavazással elfogadták az elnöki, a titkári, a kamarási és a felügyelőbizottsági jelentéseket. Majd Gáborjáni Szabó Botond előterjesztésvel az egybegyűltek Fekete Csaba református lelkészt, a Debreceni Református Kollégium Nagykönyvtárának főmunkatársát az EKE tiszteletbeli tagjává választották. A közgyűlés döntött a BETH–konferenciára ismét Köntös Lászlót delegálja. Majd Gáborjáni Szabó Botond az Egyesülés támogatását kérte egy készülő forrásgyűjtemény tervéhez, amely az egyházi könyvtárak sorsát dokumentálná a legkeményebb diktatúra éveiben (1944-1956.). Végül az Elnök bejelentette a jövő évi konferencia helyszíne Szarvas lesz.

A rövid szünet után következett a kerekasztal beszélgetés a Könyvtárosi (egyházi könyvtárosi) életpályamodell kidolgozásáról. Az elért eredményekről Barátné dr. Hajdu Ágnes, az MKE elnöke tartott rövid ismertetőt, majd Ásványi Ilona, Kührner Éva és dr. Hubert Gabriella közreműködésével folytatódott az eszmecsere. Este ökumenikus (római és görögkatolikus, evangélikus és református) istentiszteleten és ünnepi fogadáson vettek részt az Egyesülés tagjai. Az utóbbin Sárospatak polgármestere, Aros János is köszöntötte az egybegyűlteket.

A háromnapos konferencia idén is aktuális témát járt körül: Digitális tartalmak és szolgáltatások az egyházi és világi könyvtárakban. A felkért előadók között voltak a legnagyobb világi könyvtárak vezetői (dr. Tüske László, Országos Széchényi Könyvtár; dr. Monok István, Magyar Tudományos Akadémia Könyvtár és Információs Központ, dr. Koltay Klára, Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti  Könyvtár), valamint egyházi (köztük határontúli) gyűjtemények munkatársai, a digitalizálással tudományos szinten foglalkozó szakemberek. Adatbázisokról, a digitalizálás új irányairól, az integráció és összefogás szükségességéről szóltak az előadások. Az egyik legfontosabb feladat, hogy a digitalizált tartalmak széles körben, ingyenesen hozzáférhetőekké váljanak. A digitalizált tartalmakat azonban el kell látni olyan metaadatokkal, amelyek megfelelnek a minél mélyebb és sokoldalúbb keresési feltételeknek. Az egyházi könyvtárakban dolgozó könyvtárosok különösen ezen a téren jól képzettek és felkészültek.

A könyvtáros kollégák emellett megismerkedhetnek a vendéglátó sárospataki Római Katolikus Egyházi Gyűjteménnyel, megtekintették a sárospataki Református Kollégium Tudományos Gyűjteményét, és a sárospataki várat.

Rák József polgármester pedig bemutatta Hercegkút hagyományait és a jövőt, a kibontakozás útjait mutató elképzeléseit. Egy olyan sváb faluval ismerkedhettek meg a kollégák, ahol a templom és az iskola van ma is a középpontban. A vendéglátók jóvoltából az egyházi könyvtárakban dolgozó kollégák nemcsak szellemi, hanem lelki feltöltődésben is részesülhettek.

A harmadik napon a konferencia befejezéseként pedig fakultatív kiránduláson vettek részt a könyvtárosok, melynek célpontjai: Sátoraljaújhely Levéltár, Széphalom: a Magyar Nyelv Múzeuma.

A találkozóról készült összeállítás (a rendezvény programja, az előadások prezentációi és a fotógaléria) elérhető az Egyesülés honlapjáról: a Rendezvények -> Közgyűlések -> 2015.

.