Pillanatképek

Közgyűlés - Vác, 2014. - 3. nap Konferencia

2016. május 9-10.: EKE Továbbképzés: Könyvtári minőségirányítás – minőségbiztosítás

A Monguz cég bemutatta "Qulto" nevű integrált könyvtári rendszert az OSZK-ban

2017. november 8.: Szomszédolás a Bibliamúzeumban

2017. november 8.: Szomszédolás a Református templomban

Közgyűlés - Szarvas, 2016. - 1. nap - Istetisztelet, és fogadás - 2016. június 27.

Szomszédolás 2019. november 26. KSH Könyvtár

Közgyűlés - Szarvas, 2016. - 2. nap - Kirándulás Szarvason - 2016. június 28.

Közgyűlés - kirándulás - Kalocsa, 2004.

Közgyűlés - Szombathely, 2007. konferencia

Jelenlegi hely

2006-Szeged

Közgyűlés időpontja:

2006. június 26-28.

 

Helyszín:

Szeged

 

A közgyűlés témái:

  • Közgyűlés: elnöki, titkári és kamarási beszámoló; 
  • a közgyűlés döntött az új tag felvételéről: Katolikus Pedagógiai Szervezési és Továbbképzési Intézet Könyvtára; 
  • a tagkönyvtárak kézhez kapták a 2005-ös év gazdasági beszámolóját, a 2005. évi konferencia jegyzőkönyvét, az elmúlt év elnökségi üléseinek jegyzőkönyvét és egy összefoglalást az elmúlt év pályázatairól.

Közgyűlés képek:

 

 

A konferencia címe: „A jövő korszerű könyvtárai: modernizálás műemléki környezetben, könyvtárépítés, könyvtártechnológia”

Előadásai: 

  • Turay Alfréd atya köszöntője
  • Dr. Mader Béla : Tapasztalatok könyvtárépítés után (A könyvtárépítésről, az új Egyetemi Könyvtár kapcsán) 
  • Dr. Bakonyi Géza: Könyvtáros képzés a bolognai folyamatban (A könyvtáros képzés múltja, jelen és jövője)
  • Drótos László: E-könyvtári újdonságok (Új fejlemények a digitális könyvtárak területén)
  • Fehér Miklós: Korszerű működés – integráció. Szándékok és tévhitek. Gondolatok az olvasásról, a korszerű könyvtári működésről, a könyvtár és a műemléki környezet kapcsolatáról, tennivalóinkról
  • Szakmai nap címe: A vallási és kulturális turizmus és ismeretterjesztés (és egyéb előadások)
  • Kiss Tamás (Egyházmegyei Könyvtár és Kincstár – Győr): „Vallási és kulturális turizmus, ismeretterjesztés - XXI. századi „kihívások” egy egyházmegyei könyvtár és múzeum számára” 
  • Fischerné Grócz Zita (Főszékesegyházi Könyvtár – Kalocsa): „Vallási és kulturális turizmus, egy muzeális gyűjtemény bemutatásának lehetőségei a nagyközönség számára – eredmények és tervek a kalocsai Főszékesegyházi Könyvtárban” 
  • Dr. Berecz Ágnes (Ráday Könyvtár) és Dr. Keveházi Katalin (Szegedi Tudományegyetem Egyetemi Könyvtár): Előadás a MOKKA-R egyesület munkájáról
  • Baranya Péter (Veszprémi Hittudományi Főiskola Könyvtára): Ismertetés az integrált könyvtári rendszer bevezetését segítő szoftverváltási pályázat eredményeiről
  • Ásványi Ilona: Tájékoztatás az egyházi könyvtárak szakfelügyeletéről
  • Bemutatkoztak azok a határon túli (nem EKE tag) könyvtárak képviselői, melyek megtisztelték jelenlétükkel az összejövetelt.

A konferencia képei:

Kirándulás

  • Szeged nevezetességei
  • Szegedi Hittudományi Főiskola Könyvtára 
  • Ópusztaszer 
  • A résztvevők két csoportban meglátogatták a Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtárat és a József Attila Tanulmányi és Információs Központ - Egyetemi Könyvtárat.

A kirándulás képei:

Egyéb program:

  • Szegeden Dancsik Nóra hangversenye a Millenniumi Kávéházban

Csoportképek:

>
Közgyűlés - 2006 - Szeged, csoportképek

 

 

Ásványi Ilona:

Beszámoló az Egyházi Könyvtárak Egyesülése 2006. évi közgyűléséről

2006. június 26-28. Szeged

Az Egyházi Könyvtárak Egyesülése (EKE) az egyházi könyvtárak érdekképviseleti szakmai szervezete, mely 1994-ben alakult és mára 69 magyarországi és 3 határon túli magyar, különböző egyházi - felekezeti könyvtár a tagja.

Ökumenikus szellemiségű szervezetünk legfőbb szerve a közgyűlés, mely évente egyszer ül össze. A több napos éves összejövetelt – melynek programjában konferencia, közgyűlés, szakmai nap, kirándulás és kulturális rendezvény is szerepel - minden évben más-más egyházi könyvtár, felekezet rendezi meg. Egyházi – szakmai szervezet lévén találkozónkra sajátos lelkiség is jellemző; a szakmai és egyéb programok között pár perces lelki elcsendesedésre és felüdülésre is adódik lehetőség - ökumenikus szellemben.

Egyesületünk 2006. június 26. és 28. között Szegeden tartotta idei összejövetelét, vendéglátónk a Szegedi Hittudományi Főiskola és könyvtára volt. Június 26-án délelőtt gyülekeztek a résztvevők az ország minden részéből. A közös ebéddel kezdődött a találkozó, majd imádság-éneklés után, melyet Dr. Fekete Csaba református lelkész vezetett, kezdődött az éves közgyűlés. Más szakmai szervezetekhez hasonlóan a közgyűlés programjában az elnöki – titkári - kamarási beszámolók szerepeltek az éves munkáról, és az egyesületet érintő különböző feladatokról tájékoztatták a közgyűlést a tisztségviselők. Az egyesülethez idén új tagként csatlakozott a Katolikus Pedagógiai Szervezési és Továbbképzési Intézet könyvtára.

A közgyűlést konferencia követte. Szokásos éves konferenciáink témájának megválasztásában az egyik évben az információs társadalom kihívásait, a másik évben a könyvtárainkban őrzött kulturális örökséget tartjuk szem előtt. Idei konferenciánk címe: „A jövő korszerű könyvtárai: modernizálás műemléki környezetben, könyvtárépítés, könyvtártechnológia” volt. A konferencián Dr. Mader Béla, a Szegedi Tudományegyetem Egyetemi Könyvtár főigazgatója a könyvtárépítés tapasztalatairól és nehézségeiről beszélt az új Egyetemi Könyvtár kapcsán, majd Dr. Bakonyi Géza, a Szegedi Tudományegyetem Egyetemi Könyvtárának főigazgató helyettese, a könyvtártanszék vezetője szólt a könyvtárosképzés múltjáról, jelenéről és jövőjéről. Drótos László, akit a szakma a MEK kapcsán ismer leginkább, a digitális könyvtárakkal kapcsolatos kérdésekről adott összefoglalót (metaadatok, eleMEK, CC). Utána Fehér Miklós a Könyvtári Intézet munkatársa következett: „Korszerű működés - integráció. Szándékok és tévhitek” című rendhagyóan megszerkesztett és illusztrált előadásával. Az előadások olvashatók az EKE honlapján (www.eke.hu/konyvtar.html) – rendezvények).

A konferencia után ökumenikus imádságra gyűltünk össze a szegedi Dómban, ahol katolikus részről Dr. Kiss Imre helynök, valamint Cserháti Sándor evangélikus és Dr. Bartha Tiborné református lelkészek szolgáltak. A nap közös vacsorával zárult. A találkozó második napján már kora reggel, 8 órakor kezdődött a szakmai délelőtt, amelyen idén a vallási és kulturális turizmus és ismeretterjesztés kapott kiemelt hangsúlyt. Kiss Tamás kollégánk (Egyházmegyei Könyvtár és Kincstár – Győr): „Vallási és kulturális turizmus, ismeretterjesztés - XXI. századi „kihívások” egy egyházmegyei könyvtár és múzeum számára”, Fischerné Grócz Zita (Főszékesegyházi Könyvtár – Kalocsa): „Vallási és kulturális turizmus, egy muzeális gyűjtemény bemutatásának lehetőségei a nagyközönség számára – eredmények és tervek a kalocsai Főszékesegyházi Könyvtárban” címmel tartott bemutatót. Utánuk kisebb beszámolók, tájékoztatók következtek. Dr. Berecz Ágnes (Ráday Könyvtár) és Dr. Keveházi Katalin (Szegedi Tudományegyetem Egyetemi Könyvtár) a MOKKA-R egyesület munkájáról, Baranya Péter (Veszprémi Hittudományi Főiskola Könyvtára) az integrált könyvtári rendszer bevezetését segítő szoftverváltási pályázat eredményeiről, Ásványi Ilona az egyházi könyvtárak szakfelügyeletéről tájékoztatta a résztvevőket.

Az egyesületnek 3 határon túli magyar könyvtár a tagja, a kolozsvári Protestáns Teológiai Intézet Könyvtára, a kolozsvári Erdélyi Református Egyházkerület Belmissziói Intézetének Könyvtára és a beregszászi Kárpátaljai Református Egyház Könyvtára. Idei összejövetelünkön 8 határon túli magyar könyvtáros is részt vett. Adorjáni Mária és Kurta József (Protestáns Teológiai Intézet Könyvtára, Kolozsvár). Emődi András Gábor (Nagyváradi Római Katolikus Püspökség Könyvtára). Zsebe Katalin (Gyulafehérvári Római Katolikus Hittudományi Főiskola Könyvtára). Küsmődi Attila (Szamosújvári Római Katolikus Gyűjtőkönyvtár és Levéltár). Schmidt Dániel (Szatmári Római Katolikus Püspökség Könyvtára). Györfi Dénes (Nagyenyedi Bethlen Dokumentációs Könyvtár). Brém Walter Norbert (Erdélyi Magyar Műszaki Tudományos Társaság). A szakmai délelőtt zárásaként azok a határon túli kollégák mutatták be intézményüket, munkájukat, akik először voltak körünkben.

Az előadások után a házigazda Szegedi Hittudományi Főiskola Könyvtárát néztük meg, majd Ópusztaszerre kirándultunk a Nemzeti Történeti Emlékparkba, ahol a Feszty - körkép közös megtekintése után ki-ki ,,,vezetéssel vagy egyedül látogathatta sorra az emlékhely látványosságait. A nap végén Szegeden Dancsik Nóra hangversenyét hallgathattuk meg a Millenniumi Kávéházban.

A harmadik napon közösen, vezetéssel megnéztük a szegedi Dómot, majd két csoportban könyvtárlátogatások következtek. A Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtárat és a József Attila Tanulmányi és Információs Központ - Egyetemi Könyvtárat látogattuk meg. Délután egy maroknyi, hősies kis csoport fakultatív városnézésre indult még. Az alsóvárosi ferences templomot és a zsinagógát néztük meg.