Pillanatképek

Esztergom_19_6

2015: Szomszédolás ELTE Könyvtárban

Közgyűlés - Vác, 2014. - 1. nap Istentisztelet és fogadás

Közgyűlés - Pápa, 2013. - fogadás

Közgyűlés - Veszprém, 2012. - szakmai nap

Esztergom_19_6

Közgyűlés - Szarvas, 2016. - 2. nap - Kirándulás Szarvason - 2016. június 28.

Közgyűlés - Pécs, 2011. - Tudásközpont megtekintése

2015: Szomszédolás ELTE Könyvtárban

Esztergom_19_6

Jelenlegi hely

A 125 éves Budapesti Unitárius Egyházközség csatlakozik az Ars Sacra Nyitott templomok programjához

A Budapesti Unitárius Egyházközség 125 éves évfordulóján a Petz Samu tervei alapján épült templomban számos program várja a látogatókat. A Nyitott Templomok Napján már 11 órától várják a vendégeket. A délelőtti zenés áhítat után délután kiállítás-megnyitóra, majd Tokos Zoltán gitárkoncertjére kerül sor, az esti ünnepi koncerten közreműködnek a Budapesti Vonósok, mely után szeretetvendégségre hívják a részvevőket. A nap folyamán a templom épületében ismeretterjesztő körséták is lesznek.

Időpont:

2015. szeptember 19. 11 órától

Helyszín:

Budapesti Unitárius Egyházközség
1054 Budapest, Nagy Ignác utca 2-4.

Tervezett programok:

  • 11 óra: Zenés Istentisztelet, közreműködik a BUE Bartók Kamarakórusa
  • 12 óra: Ismeretterjesztő körséta – a BUE 125 éve
  • 17 óra: A Budapesti Unitárius Egyházközség templom- és egyháztörténeti kiállításának megnyitója
  • 18 óra: Tokos Zoltán gitárkoncertje
  • 19 óra: Ismeretterjesztő körséta – a BUE 125 éve
  • 20 óra: Ünnepi koncert – közreműködnek a Budapesti Vonósok


Az ünnepi eseményekre minden kedves unitárius testvért és a más felekezetű barátokat is nagy szeretettel várnak a szervezők.

A Budapesti Unitárius Egyházközség több mint 130 éves múltra tekint vissza. Az egyházközség 1881. április 14-én alakult meg, a kolozsvári székhelyű Magyar Unitárius Egyház gyülekezeteként.
A kiegyezés utáni Budapest, mint Magyarország fővárosa, az egész Kárpát-medencei magyarság politikai, gazdasági, kulturális és közigazgatási központjává vált. Ennek köszönhetően egyre több erdélyi unitárius család települt időlegesen vagy tartósan Budapestre. Az ő hitéleti tevékenységüket szolgálandó, Ferencz József unitárius püspök Derzsi Károly lelkészt bízta meg az egyházközség létrehozásával. Kezdetben a Deák téri Evangélikus Gimnázium dísztermében tartotta istentiszteleteit a gyülekezet, majd az Alkotmány utca és a Koháry utca (ma Nagy Ignác utca) sarkán megépült az egyházközség temploma, amely a mai napig az egyházközség székhelyéül szolgál. A templomépítés céljára a Székesfőváros telket adományozott. Az épületben, mely Pecz Samu műegyetemi tanár tervei alapján épült meg, a templomon kívül közösségi helyiségek és lakások létesültek.
A templom felszentelésére 1890. október 26-án került sor.
Egyházközségünk a templom megnyitása óta heti rendszerességgel vasárnap délelőttönként tart istentiszteletet. Az unitáriusok négy nagy ünnepén, Húsvétkor, Pünkösdkor, az Őszi Hálaadás alkalmával és Karácsonykor ünnepi istentiszteletek keretében kenyérrel és borral úrvacsorát vesznek felnőtt, konfirmált híveink.  A templomot, az épület és az egyház történetét feldolgozó tárlatot és a könyvtárat is körbejárva idézzük a múltat sétánk során.
 
Tárlatok:

  • Lépcsőház: Portré gyűjtemény, mellyel a Budapesti Unitárius Egyházközség lelkészeinek állítunk méltó emléket.
  • Könyvtár-Levéltár: A Budapesti Unitárius Egyházközség több, mint 130 éves múltra tekint vissza. A Nagy Ignác utcai épület Pecz Samu műegyetemi tanár tervei alapján épült meg. A templom felszentelésére 1890. október 26-án került sor. A tárlat az épület és az egyház történetét dolgozza fel.
  • Gyülekezeti Terem: Erdélyi Lajos Bözödújfalut ábrázoló lebilincselő fotóesszéi láthatóak. A fotókiállítással párhuzamosan Rozsnyai Béla ötvösművész alkotásai is megtekinthetők bibliaórai termünkben.

 

 

Kapcsolódó oldalak:

125 éves a Budapesti Unitárius Egyházközség Temploma - Ars Sacra és további Ünnepi Programok

CsatolmányMéret
PDF icon A rendezvény plakátja letölthető377.21 KB