Pillanatképek

Közgyűlés - Pápa, 2013. - városnézés

Közgyűlés - Veszprém, 2012. - kirándulás

2016. október 12.: Szomszédolás az Országos Idegennyelvű Könyvtárban

Esztergom_19_5

Közgyűlés - 2006 - Szeged, szegedi képek

Közgyűlés - konferencia - Kalocsa, 2004.

Szomszédolás az OR-ZSE-n - Tegzes Béla képei

Esztergom_19_4

Közgyűlés - Gyulafehérvár, 2009. - 3. nap

Közgyűlés - 2006 - Szeged, szegedi képek

Jelenlegi hely

Az Esztergomi Főszékesegyházi Könyvtár kódextöredékei - digitálisan

Kedves Kollégák!

 

örömmel adok hírt róla, hogy digitálisan is elérhetőek az Esztergomi Főszékesegyházi Könyvtár kódextöredékei.
A tervszerű digitalizálási munka egyik állomása és eredménye, hogy mára az itt őrzött  kódextöredékek is nyilvánosan tanulmányozható oldalt kaptak a könyvtár honlapjának  (www.bibliotheca.hu) Bibliotheca digitalis aloldalán: Kódextöredékek
A saját eszközön történő digitalizálást és a közzététel informatikai előkészítő munkálatait a könyvtár munkatársai végezték.
Az Esztergomban őrzött kódextöredékek katalógusa Esztergomi középkori latin kódextöredékek  Mittelalterliche lateinische Handschriftenfragmente in Esztergom címmel  Vizkelety András szerkesztésében jelent meg (Budapest, Akadémiai K., Wiesbaden, Harrassowitz, 1993)  a Fragmenta et codices in bibliothecis Hungariae sorozat második tagjaként. Az esztergomi könyvtárakban, levéltárban őrzött kódextöredékeket német nyelven ismertető kötet 155 tétel leírását tartalmazza, melyeket Erdő Péter, Fülep Katalin, Lauf-Nobilis Judit, Madas Edit, Sarbak Gábor, Szendrei Janka, Veszprémy László és Wehli Tünde készített.
A könyvtár honlapján az egyes töredékek a katalógus tételszámainak sorrendjében következnek, a képek mellett megjeleníthető az őrzőkönyv jelzete, melyekről az online katalógus segítségével lehet tájékozódni.
A kódexeket, a Fugger-gyűjtemény köteteit, sematizmusokat, kéziratokat tartalmazó, mindenki számára szabadon hozzáférhető digitális értéktár újabb egységgel bővült, mely elsősorban a tudományos kutatást kívánja segíteni, de minden érdeklődőnek kínálja a magyar és európai kulturális örökségnek ezt a részét a 21. század   technikai  eszközeivel.

 

Szalai Katalin
igazgató
Esztergomi
Főszékesegyházi Könyvtár

 

 

A Magyar Kurir cikke az Esztergomi Főszékesegyházi Könyvtár kódextöredékeiről