Pillanatképek

Szomszédolás 2019. november 26. KSH Könyvtár

Közgyűlés - Pécs, 2011. - városnézés

Közgyűlés - Pápa, 2013. - fogadás

Esztergom_19_6

Szomszédolás az Evangélikus Országos Gyűjteményben

Közgyűlés - Szarvas, 2016. - 3. nap - Fakultatív programok - 2016. június 29.

2017. november 8.: Szomszédolás a Bibliamúzeumban

Szomszédolás a PIM Könyvtárában

Esztergom_19_5

Közgyűlés - Vác, 2014. - 2. nap Múzeumok megtekintése

Jelenlegi hely

Megjelent: A Káldi Biblia kéziratos töredékei

Erdő Péter: Hostiensis Lecturájának és Káldi György bibliafordításának esztergomi kézirat-töredékei

„Az Esztergomi Szeminárium könyvtárában néhány évvel ezelőtt rendezés közben igen megviselt állapotban lévő, régi könyv akadt a kezembe… A kötéstábla restaurálása során olvashatóvá vált a kötéstábla külső borítóját alkotó teljes pergamenlevél, a tábláról pedig néhány kisebb nyomtatott papírszeleten kívül ‐ közülük az egyik az 1631-es dátumot viseli ‐  előkerült tizenöt teljes, 31,5 x 20,5 cm nagyságú, kézzel írt papírlevél is…” Erdő Péter bíboros

Káldi György katolikus bibliafordítása az 1591-ben megjelent Károlyi Gáspár protestáns Vizsolyi Bibliájával együtt a magyar vallási irodalom, a magyar kultúra és a magyar nyelv becses kincse. Káldi rendkívüli körültekintéssel fordította a szövegeket, ragyogóan szerkesztette a mondatokat, illetve válogatta a szavakat. A későbbi korokban, így a nyelvújítás korában maga Kazinczy Ferenc a lehető legnagyobb elismeréssel beszél Káldiról és tulajdonképpen ekkor lép méltó helyére a Káldi Biblia a magyar irodalmi nyelv kialakulásában. Az először Bécsben 1626-ban megjelent bibliafordítást Káldi György jezsuita szerzetes Pázmány Péter kezdeményezésére és ösztönzésére végezte.

A töredékek reprint kiadását kétféle kivitelben készítette el a Pytheas Könyvmanufaktúra. Mindkét kivitelben Erdő Péter bíboros úr tanulmánya is olvasható:

  1. Egyszerűbb, de nívós félvászonkötésű könyv formájában;
  2. Bőrkötésben, tokban, 1-50-ig számozott példányokként, 

 

 

Terjedelem és méret

  • 40 oldal
  • 226 x 324 mm

További részletek a kiadó honlapján:  

Kapcsolódó oldalak: