Pillanatképek

Közgyűlés - Szarvas, 2016. - 1. nap - Istetisztelet, és fogadás - 2016. június 27.

2017. május 16.: Minőségbiztosítási tanfolyam második nap

25 éves az Egyházi Könyvtár Egyesülése

Közgyűlés - Gyulafehérvár, 2009. - 3. nap

Közgyűlés - Sárospatak, 2015. - 2. nap - Konferencia 1. szekció - 2015. június 30.

2018. június 25. - Nyíregyháza közgyűlés 1. nap előadások

Közgyűlés - Veszprém, 2012. - kirándulás

Összefogás a könyvtárakért Budapest - Sapientia Könyvtár - 2006

Esztergom_19_4

Közgyűlés - Veszprém, 2012. - városnézés

Jelenlegi hely

Advent 2018

 

Adventi levél… 2018.

 

A hétköznapok és vasárnapok, sőt a különféle vasárnapok-ünnepek váltakozása ritmust ad az életnek. Kell a tevékenység is és a nyugalom is, az ünnepi szavak, zene-ének is és a csend is.
A keresztény ember életének sajátos ütemet ad az egyházi év, a liturgikus év, ami minden évben adventben indul, és a 34. évközi vasárnapon, Krisztus Király ünnepével zárul. Közben hétről-hétre, a hat hétköznapi nap után, a hetediken vasárnapot ünneplünk; az advent vasárnapjait, karácsonyt, a nagyböjt vasárnapjait, húsvétot, pünkösdöt, az Úrnapját, Szentháromság vasárnapját és az évközi vasárnapokat, melyek évköziek, két nevesített vasárnap között helyezkednek el, de mégsem köznapok, hanem az Úr napjaként ünnepeljük meg őket.
Keresztényként, két kiemelt ünnepünk a karácsony és a húsvét.
A két nagy ünnepet, a karácsonyt és a húsvétot két kiemelt időszak előzi meg, az adventi idő és a nagyböjti idő. A készület ideje ez a két időszak, mégpedig keresztényként aktív várakozásban.
A nagyböjti időszakban magunkra és magunkban nézünk. Mindenkinek van olyan homály, folt, árnyék, hiba, bűn a lelkében, amiről érzi, hogy Istennel, az embertársaival, de saját magával szemben is méltatlan. Nagyböjtben a bűneinkre figyelünk, tisztuló szándékkal, erős akarattal, bűnbánattal, és Isten irgalmát kérjük-reméljük. Segítséget kérünk bűneink, hibáink legyőzésében. Milyen nagy dolog, hogy ha belátjuk hibáinkat, Istenhez emelhetjük szemünket, odatehetjük elé mindazt, ami rossz bennünk! Ő pedig, nemcsak megsemmisíti a bűneinket, nemcsak visszaállítja lelkünk épségét, szépségét, hanem még segítséget is ad, hogy megőrizzük azt, megmaradjunk az ő útján. Csak akarnunk kell és hinnünk kell ezt.
Az ember adventben inkább a jóra figyel, igyekszik minél több jót cselekedni, minél jobban szeretni, tiszta és meleg szívvel élni, másokra, az övéire és embertársaira, felebarátaira figyelni, olyan lélekkel létezni, amibe nem fér bele a bűn, a szenny, a rossz. Adventben a jóra, szeretetre, a szentre figyelünk magunkban és a környezetünkben, így készülünk az ünnepre. Tisztában vagyunk azzal, hogy a világban és önmagunkban sok rossz van, de a jóra figyelünk inkább, megpróbájuk a rosszat jócselekedetekkel, helyes és tiszta viszonyulással embertársainkban, ellensúlyozni.

 

Áldott elcsendesedést, elmélyült tisztulást,
termékeny készülődést, békés lelkületet és
igazi ünnepet kívánok!

 

2018. Adventjén

 


Ásványi Ilona
Egyházi Könyvtárak Egyesülése
elnök