Pillanatképek

Szomszédolás a Piarista Központi Könyvtárban - 2014

Közgyűlés - Veszprém, 2012. - konferencia

2017. június 29. - Nagyváradi kirándulás

Közgyűlés - 2006 - Szeged, szegedi képek

EKE_konferencia_2019_2

Közgyűlés - Szarvas, 2016. - 2. nap - Kirándulás Szarvason - 2016. június 28.

2016. május 9-10.: EKE Továbbképzés: Könyvtári minőségirányítás – minőségbiztosítás

Közgyűlés - Vác, 2014. - 2. nap Múzeumok megtekintése

Közgyűlés - Sárospatak, 2015. - 3. nap - Konferencia 2. szekció - 2015. július 1.

Szomszédolás 2019. november 26. KSH Könyvtár

Jelenlegi hely

Örök otthon a Földön. Egyházi gyűjtemények építkezései raktárberuházásokkal foglalkozó konferencia az Országos Katolikus Gyűjteményi Központ (OKGYK) szervezésében

Örök otthon a Földön. Egyházi gyűjtemények építkezései

raktárberuházásokkal foglalkozó konferencia az

Országos Katolikus Gyűjteményi Központ (OKGYK) szervezésében

Vác, 2019. november 5.
 

A szakmai napnak a váci Credo-ház, a Váci Egyházmegye kulturális programjainak kiemelt szervezője, Vác város színvonalas, ingyenes rendezvényeinek helyt adó közösségi háza és a Váci Püspöki és Káptalani Levéltár adott otthont.

A konferencia résztvevőit Varga Lajos segédpüspök úr, az OKGYK vezetője köszöntötte, majd a váci egyházi levéltárak (egyházi, gazdasági, káptalani, hiteleshelyi) történetéről szólt. Örömmel mondta el, hogy a különböző helyszínen őrzött gyűjtemények az új levéltár megépültével egy helyre kerültek.

A szakmai nap moderátora Vajk Ádám az OKGYK levéltári referense volt.

Az első négy előadásban a közelmúltban épült egyházi levéltárakat ismerhettük meg. (Rétfalvi Balázs (Szombathelyi Egyházmegyei Levéltár): Óvintézkedések felújítás idején, Karlinszky Balázs (Veszprémi Egyházmegyei levéltár): Megyei levéltárépületből egyházmegyei levéltárépület. A veszprémi egykori piarista rendház, Vajk Ádám (Győri Egyházmegyei Levéltár): „Csak ne aggódjál!” – Róma sem egy nap alatt épült) Az előadók megosztották a tervezéssel és kivitelezéssel kapcsolatos tapasztalataikat. Rétfalvi Balázs a tervezés-terveztetés gondos ütemezését, Karlinszky Balázs a beruházás megvalósításának fokozatosságát, Vajk Ádám a kivitelező gondos megválasztását és folyamatos ellenőrzését emelte ki. Mindhárman érintették a műemléki környezet, esetleg régészeti lelőhely adta kihívásokat, a kiszolgáltatottságot a tervezőnek-kivitelezőnek. Fontosnak tartották levéltárosként  a szakértőkkel, szakemberekkel (tervezők, építők, műemlékesek, épületgépészettel és állományvédelemmel foglalkozók stb.) való folyamatos és érdembeli konzultációt, a tervezéstől a megvalósulásig. Az előadásokból kitűnt, hogy az egyházi fenntartók elkötelezetten az ügy mellé álltak, ezekben az egyházmegyékben, támogatták a gyűjteményeket az új levéltárak építésében, kialakításában.

A szakma nap második részében először Kovács Péter (restaurátor) a székesfehérvári egyházmegyei gyűjteményi raktár és látogatóközpont kialakításáról, építéséről szólt. Utána Baranya Péter Felkészülhetünk-e a váratlanra? Gyűjteményi raktárak havaria-eseményeire való felkészítése címmel a Ráday Gyűjteményben 2018-ban keletkezett tűzesetre és a 2015-ben a budapesti Piarista Központi Könyvtárat ért vízkárra hivatkozva beszélt a természeti, műszaki és emberi mulasztás következtében bekövetkező káreseményekkel kapcsolatos és szükséges állományvédelmi óvintézkedésekről.  Végül Peller Tamás restaurátor - szakértő szólt Egyházi és világi gyűjtemények műtárgykörnyezetének felmérése és összehasonlítása. Restaurátori feladatok és lehetőségek a tömeges állományvédelemben címmel, sok példával, több egyházi és nem egyházi könyv és levéltár raktárra hivatkozva, bemutatva a megoldásokat.  

Nem tervezett utolsó előadóként Világi Dávid (győri Ráth Mátyás Evangélikus Gyűjtemény vezetője, levéltáros) szólt a győri evangélikus levéltár kialakításáról, érintve a szakmai nap első előadói által is kiemelt nehézségeket. Ő különösen a fenntartóval való kapcsolatot hangsúlyozta.    

Az előadások meghallgathatók az OKGYK honlapján: http://www.okgyk.hu/index.php?op=leveltar191105 A gyűjteményi központ ígérete szerint hamarosan a prezentációk is láthatók, olvashatók lesznek itt.

            Ebéd után a Váci Püspöki és Káptalani Levéltár új épületének bejárása következett Varga Lajos segédpüspök és Papanek Ferenc igazgató vezetésével.

Az előadások meghallgathatók az OKGYK honlapján:

http://www.okgyk.hu/index.php?op=leveltar191105

 

A képeket Nobilis Barbara- OKGYK készítette.