Pillanatképek

Szomszédolás 2019. november 26. KSH Könyvtár

2017. február 16.: Szakmai nap a Kereszt(y)énység, gazdálkodás, szervezeti kultúra világában

„…tűzben érkezik az Úr…” – kiállítás a Római Katolikus Egyházi Gyűjteményben, Sárospatakon

2016. május 9-10.: EKE Továbbképzés: Könyvtári minőségirányítás – minőségbiztosítás

Közgyűlés - Sárospatak, 2015. - 3. nap - Konferencia 1. szekció - 2015. július 1.

2018.04.11.: Habent sua fata libelli II.

Közgyűlés - Gyulafehérvár, 2009. - 3. nap

Közgyűlés - 2006 - Szeged, Ópusztaszer

Szomszédolás az OR-ZSE-n - Tegzes Béla képei

Közgyűlés - Szarvas, 2016. - 2. nap - Konferencia - 2016. június 28.

Jelenlegi hely

Országos Katolikus Gyűjteményi Központ (OKGYK) - 50

Országos Katolikus Gyűjteményi Központ (OKGYK)  - 50

 

Október 15-én az Országos Katolikus Gyűjteményi Központ ünnepi megemlékezésre hívta egykori és jelenlegi munkatársait a magyarországi katolikus könyvtárak vezetőit, könyvtárosait. Előadást tartott Ásványi Ilona, az EKE elnöke, aki 2000 és 2009 között könyvtári referensként dolgozott az OKGYK-ban.

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia irodaházában megtartott rendezvény szentmisével kezdődött, melyet Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek, az Országos Egyházművészeti és Műemléki Tanács (OEMT) elnöke mutatott be.

Az ünneplő közösséget Varga Lajos váci segédpüspök, az OKGYK igazgatója köszöntötte, majd előadások következtek.

Farkas Attila atya, művészettörténész, 1969-től az Országos Katolikus Gyűjteményi Központ múzeumi szakelőadója, majd 1993-tól 2006. évi felmentéséig annak intézményvezetője, a Központ létrejöttéről, és a kezdeti időszakról beszélt.

Lovag Zsuzsa régész, művészettörténész, a Magyar Nemzeti Múzeum egykori munkatársa, a Magyar Iparművészeti Múzeum nyugalmazott főigazgatója, aki 1974-től tevékenyen részt vett egyházi tulajdonban lévő műtárgyak katalogizálásában történeti visszatekintést adott a műtárgyvédelemről, és a Központ múzeumi szakterületéről szólt.   

Ásványi Ilona, a Pannonhalmi Főapátsági Könyvtár igazgatója, az Egyházi Könyvtárak Egyesülése elnöke, 2000 és 2009 között az OKGYK könyvtári referense a magyarországi egyházi-felekezeti könyvtárakról, az Egyházi Könyvtárak Egyesülésében és a Gyűjteményi Központban végzett tevékenységét ismertette, mely munka az évtizedek során összekapcsolódott, összefonódott.

Rosdy Pál teológia és bölcsész (történelem, levéltár) végzettségű újságíró, a Magyar Kurír egykori főszerkesztője, az Új Ember munkatársa, az OKGYK egykori levéltári referense történeti összefoglalóját a levéltári szakterületről Koltai András, a piarista levéltár vezetője, a Magyar Egyházi Levéltárosok Egyesülete (MELTE) elnöke olvasta fel.

A szendvicsebéd után díjátadás következett. Emlékplakettet vehetett át: Farkas Attila, Lovag Zsuzsa, Németh Annamária és Kolba Judit.

A rendezvény könyvbemutatóval zárult. Az Ars sacra – A liturgikus művészet kézikönyve című kötetet Terdik Szilveszter művészettörténész mutatta be.

 

A Magyar Kurír hírportál írása