Pillanatképek

2015: Szomszédolás ELTE Könyvtárban

2017. június 28. - Debrecen Közgyűlés 1. nap

Élő muzeális gyűjtemények – Élő egyházi könyvtárak

Esztergom_19_5

2018.04.11.: Habent sua fata libelli II.

Közgyűlés - Szarvas, 2016. - 2. nap - Konferencia - 2016. június 28.

Közgyűlés - Sárospatak, 2015. - 2. nap - sárospataki református intézmények megtekintése - 2015. június 30.

2018. június 25. - Nyíregyháza közgyűlés 1. nap kirándulás

Közgyűlés - Veszprém, 2012. - városnézés

Szomszédolás a Sapientia Könyvtárban - 2014

Jelenlegi hely

Az EKE története

Az Egyházi Könyvtárak Egyesülése 1994-ben alakult, 1995-től hivatalosan bejegyzett, felekezeti hovatartozástól független, ökumenikus munkaközösség, egyesület. 2009-ben volt 15 éves az Egyházi Könyvtárak Egyesülése, és az évforduló kapcsán indult el az EKE füzetek sorozat. A sorozatindító füzet (EKE füzetek 1.) az Egyesülés történetét, és bemutatását tűzte ki célul. A füzet szerzője Ásványi Ilona a Pannonhalmi Főapátsági Könyvtár igazgató-helyettese, aki 2004 és 2007 között Egyesülés elnöke volt. Ebben a füzetben az Egyházi Könyvtárak Egyesülésének első tizenöt évét mutatja be, illetve ismerteti az egyesülés működését, szervezeti felépítését, és tagkönyvtárait is.

 

Az egyesülésről történetéről 2009 óta nem született átfogó tanulmány, ezért az elmúlt időszak történetéről az alábbi oldalakon tájékozódhatunk:

  • A Kronológia tartalmazza mindazt a munkát, melyet az Egyesülés elnöksége visz véghez és annak eredményeit. Így a Kronológia alapján folyamatosan képet kaphatunk az Egyesülés munkájáról, elért eredményeiről, illetve folyamatban lévő tárgyalásairól, vagy a Tagkönyvtárak érdekképviseletéről különböző fórumok előtt.
  • A Rendezvények menüpontban az Egyesülés által eddig megrendendezett programokról beszámolók olvashatók, képek megtekinthetők, illetve számos előadás anyaga is hozzáférhető. Az évente megrendezett közgyűléseken választják meg az elnökség tagjait, akikről itt is tájékozódhatunk.
  • Az EKE Hírlevél 2004 óta jelenik meg rendszeresen. A hírlevélében megjelent írások hűen tükrözik azt, hogy az Egyesülés tevékénységét az elmúlt időszakban, illetve a hírleveleket lapozgatva az Egyesülés tagkönyvtárainak történetéről is olvashatunk.
  • Az Egyesüléssel kapcsolatos írások adatairól - melyek a sajtóban, vagy más kiadványokban megjelentek - egy Bibliográfia készült, mely folyomatosan frissül. Ez az irodalomjegyzék, mely tartalmaz online elérhető tartalmakat is, segítség lehet abban, hogy az Egyesülés tevékenységéről és a magyar könyvtárosi életről minél átfogóbb képet alkothassunk.